17 Mart 2013 Pazar

Kedirgen ve Sarmaşık Kavurması


Sadece ege bölgesinde yetişen otlardır. Bahar aylarında iki ay boyunca bulunabilir. Dağlarda çalılıkların arasında yetişir ve toplaması çok zahmetlidir. Yılın bu mevsiminde pazarlarda bolca görülebilir. 
Genelde iki otun da kavurması yapılır. İçine yumurta kırılır ve çok lezzetlidir. Sarmaşıkta biraz acılık var tek başına pek sevmem ama kedirgenle birleşince güzel olur. 
Ama bence kedirgen tek başına çok daha lezzetlidir.


Kedirgen teldirgen olarak da bilinir ama ben yabancı bir kanalda yabani kuşkonmaz denildiğini gördüm. Onlar haşlayıp etin yanında garnitür olarak servis ettiler.

Bu otları doğramadan önce temizlemek gerekiyor. Kedirgenin sap kısımlarının sert yerleri atılır. Elinizle kıramıyorsanız serttir.
Sarmaşığın yaprakları sıyrılır. Yapraklı olunca daha acı oluyormuş.

Temizlenmiş hallerinin resmi aşağıda.


  • Temizlenen kedirgen ve sarmaşığı yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp tavaya alın.
  • 2 dal pırasayı da küçük küçük doğrayıp üzerine atın.
  • Tuz ve 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber ilave edip karıştırmadan kapağını kapatın.
  • Pişirirken çok karıştırmamak gerekiyormuş acılaşabilirmiş. Kısık ateşte 20 dk kadar pişin. 
  • İçine yumurta kırıp yumurtalar pişince servis edin.


Afiye olsun.

2 yorum:

  1. Nereden yazıyorsunuz? İstanbul'da iseniz eğer bulabilecegim bir yer var mı bu otu?

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil