17 Mart 2013 Pazar

Islak Kurabiye


Çok lezzetliydi. Ertesi gün yedikten sonra anladım ki bir gün bekleyince daha güzel alıyor. Browni tadını alıyorsunuz. Mutlaka deneyin.

malzemeler

kurabiye için:
2 yumurta
3 fincan şeker
1 paket erimiş margarin
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

şerbeti için:
3 fincan şeker
3 fincan su

  • Yumurta, şeker ve erimiş margarini karıştırın.
  • Kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyin.
  • Kurabiye hamuru kıvamına geldiğinde elinizde yuvarlayıp tepsiye dizin.
  • 180 derece fırında 30 dk kadar kontrol ederek pişirin.
  • Şerbeti için şeker ve suyu bir kaba alıp şeker eriyene kadar karıştırın. Bu işlemi suyu biraz ısıtarak da yapabilirsiniz.
  • Kurabiyeler piştiğinde her kurabiyeyi tek tek şerbete batırın. Şerbet sıcak olmamalı.
  • Islattığınız kurabiyeleri servise kadar ağzı kapalı bir kapta beklerin. 


Afiyet olsun.

Etimek Tatlısı


Ailecek hepimizin bayıla bayıla yediği çok lezzetli bir tatlıdır. Mutlaka tarifi her evde vardır yada internette her sitede var ama lezzetleri asla benzemiyor.

malzemeler

1 paket etimek

şerbeti için:
1 bardak şeker
1 bardak su

muhallebisi için:
1 litre süt
2 fincan un
1 bardak şeker

üzeri için:
1 paket krem şanti
1 bardak süt

  • Şerbeti için uygun bir tencerede 1 bardak şekeri kavurun. Şeker karamel rengini alana kadar sürekli karıştırın. Rengi koyu olmamalı acılaşabilir. 
  • Karamel rengini aldığında 1 bardak suyu üzerine ilave edin. Suyu döktüğünüzde şeker katılaşır su kaynayınca eriyip çözülür. Kaynayana kadar bekleyin.
  • Uygun bir tepsiye etimekleri dizin. 
  • Şerbet kaynadığında etimeklerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Muhallebisi için süt un ve şekeri bir tencerede sürekli karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başladığında ocaktan alıp etimeklerin üzerine dökün.
  • Muhallebi soğuduğunda sütle çırpılmış kremşantiyi üzerine sürün.
  • En az 4 saat dolapta bekletip servis yaparsanız daha güzel olur.
Afiyet olsun.

Arpa Şehriye Çorbası


Bilmeyen birileri mutlaka vardır onlar için veriyorum tarifi.

malzemeler
4 kişilik

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı salça
1 kase şehriye
su
tuz


  • Uygun bir tencerede tereyağını eritin.
  • 2 yemek kaşığı salçayı 3 dk kadar tereyağında kavurun. Eğer domates varsa 1 yemek kaşığı salça ve 1 adet rendelenmiş domates kullanın.
  • Kavrulan salçanın üzerine su, tavuk suyu yada et suyunu ilave edin. 
  • Su kaynadığında şehriyeleri ve tuzunu katın.
  • Şehriyeler şişip yumuşadığında çorbanız hazır.
Afiyet olsun.


10 Mart 2013 Pazar

Kuru börülce salatası


Kuru börülceyi sadece limon, tuz ve zeytinyağı ile tüketebilirsiniz ya da içine istediğiniz salata malzemelerinden de ilave edebilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış. 
Ben maydanozlu tercih ediyorum ama her türlüsünü de yerim.

malzemeler

2 su bardağı kuru börülce
yarım demet maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
tuz

  • Kuru börülceleri düdüklü tencerede 20 dk, normal tencerede 40 dk yada yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlanmış börülceleri süzün.
  • Zeytinyağı, tuz ve limonu ilave edin.
  • Kıyılmış maydanozları da ilave edip karıştırın.

Afiyet olsun.

6 Mart 2013 Çarşamba

Arnavut ciğeri



Yanında patates kızartması güzel olur. Eğer evde kalmamışsa yada kızartmaya üşenirseniz sadece maydanozlu soğan salatası da tek başına yeter tabiki. 
Ciğeri doğramadan önce mutlaka zarını soyun.
Kızgın ve bol yağda kızartın.
Ciğerleri kızartırken pembeleştiğinde yani yaklaşık 1,5 dk sonra hemen almak gerekiyor. Fazla kızartırsanız ciğerler sertleşir. 

malzemeler

500 gr dana ciğeri
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
sıvıyağ

  • Yıkayıp zarını soyduğunuz ciğerleri kuşbaşı doğrayın.
  • Un, tuz, biber ve karbonatı geniş bir kasede karıştırın.
  • Kızartacağınız kadar ciğeri unlu karışıma bulayıp fazla ununu alarak kızgın yağa atın.
  • Pembeleştiğinde ciğerleri servis tabağına alın.
Afiyet olsun.

Ağlayan kek


Adının ağlayan kek olduğuna bakmayın o halinden gayet memnun bence. Kendisi hem kakolu kek hem de üzerinde kremşanti ve hazır çikolata sosu var. Ağlasa bile mutluluk gözyaşlarıdır onlar :)

Çikolata soslu, doyurucu ve kolay bir tatlı arıyorsanız tam isabet. Üzeri için isterseniz ev yapımı sos kullanabilirsiniz. Orjinal tarifinde sosu ev yapımı yapmışlar zaten ben acelem olduğu için kolayına kaçtım. 

İtinayla kestiğim, özene bezene çetiğim kekin fotoğrafını yanlışlıkla silmişim. Sildiğimi farkettiğimde sadece bu dilim kalmıştı geriye. Bunada şükür dedim artık ne yapalım.

malzemeler

kek için:
3 yumurta
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3 çay bardağı un

Keki ıslatmak için:
1 su bardağı süt

Üzeri için:
Krem şanti ve hazır çikolata sosu

  •  Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  • Un hariç bütün malzemeleri karışımın üzerine ilave edin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyip bütün malzemeri iyie çırpın.
  • 180 derece ısınmış fırında pişirin.
  • Kek fırından çıktından sonra 5 dk bekletin üzerine 1 su bardağı soğuk süt dökün.
  • Kek pişerken hazır çikolata sosunu ve kremşantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğutun.
  • Kek tamamen soğuduğunda kekin üzerine kremşantiyi sürün. Kremşantinin üzerine de çikolata sosunu döküp, hertarafına yayın. Soğuması için buzdolabına kaldırın.  
  Afiyet olsun.

Patates pastası


Patatesle hiç bu kadar teferruatlı uğraşmamıştım. Ablamın önerisiyle yaptık ama iyiki yapmışız gerçekten çok hafif ve çok güzel oldu. Eğer kalıba yerleştirirken sıkıca yerleştiriseniz servis ederken de bütün çıkıyor ve çok hoş görünüyor. Bütün kalıplarınıza uyar hepsinde daha farklı görünür hatta kalıbınız yoksa düz tepside bile güzel olur.
Sanırım bundan sonra da sık sık yapılacak.

malzemeler

5 orta boy haşlanmış patates
1 kase rendelenmiş havuç
1 kase küçük küçük doğranmış mor lahana
1 kase doğranmış maydanoz ve taze soğan karışımı
1 kase sarımsaklı yoğurt
nane 
kırmızı pul biber


  • Haşlanmış patatesleri üç ayrı kaba bölün.
  • İlk kaseye havuç rendesini karıştırın.
  • İkinci kaseye küçük küçük doğranmış mor lahanaları karıştırın.
  • Üçüncü kaseye maydanoz ve taze soğanı karıştırın.
  • Uygun bir kalıbın içini streç folyo ile kaplayın.
  • Karışımları istediğiniz sırayla kat kat kalıba yerleştirin.
  • Eğer aceleniz yoksa servise kadar buzdolabında bekletin.
  • Kalıbı uygun bir tabağa ters kapatarak çıkartın folyosunu dikkatlice alın.
  • Üzerine yoğurt döküp nane ve biberle süsleyin.

Afiyet olsun.