17 Mart 2013 Pazar

Kedirgen ve Sarmaşık Kavurması


Sadece ege bölgesinde yetişen otlardır. Bahar aylarında iki ay boyunca bulunabilir. Dağlarda çalılıkların arasında yetişir ve toplaması çok zahmetlidir. Yılın bu mevsiminde pazarlarda bolca görülebilir. 
Genelde iki otun da kavurması yapılır. İçine yumurta kırılır ve çok lezzetlidir. Sarmaşıkta biraz acılık var tek başına pek sevmem ama kedirgenle birleşince güzel olur. 
Ama bence kedirgen tek başına çok daha lezzetlidir.


Kedirgen teldirgen olarak da bilinir ama ben yabancı bir kanalda yabani kuşkonmaz denildiğini gördüm. Onlar haşlayıp etin yanında garnitür olarak servis ettiler.

Bu otları doğramadan önce temizlemek gerekiyor. Kedirgenin sap kısımlarının sert yerleri atılır. Elinizle kıramıyorsanız serttir.
Sarmaşığın yaprakları sıyrılır. Yapraklı olunca daha acı oluyormuş.

Temizlenmiş hallerinin resmi aşağıda.


  • Temizlenen kedirgen ve sarmaşığı yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp tavaya alın.
  • 2 dal pırasayı da küçük küçük doğrayıp üzerine atın.
  • Tuz ve 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber ilave edip karıştırmadan kapağını kapatın.
  • Pişirirken çok karıştırmamak gerekiyormuş acılaşabilirmiş. Kısık ateşte 20 dk kadar pişin. 
  • İçine yumurta kırıp yumurtalar pişince servis edin.


Afiye olsun.

Yoğurtlu Köz Biber Salatası

köz biberli meze

Derin dondurucuda közlenmiş biberiniz varsa çözüldükten sonra bunu yapmanız 5 dk sürüyor. Bence kısa sürede sofrayı zenginleştirir. Tabi eğer közleme, soyma ve doğrama işin içine girerse daha uzun sürer.

malzemeler

3 adet közlenmiş kapya biber
1 diş sarımsak
1 kase süzme yoğurt

  • Közlenmiş biberleri jülyen doğrayın.
  • Süzme yoğurt çok katı ise biraz sulandırın. Çok olmasın çünkü biberlerin suyu ile birleşince sulanıyor.
  • Ezilmiş sarımsağı, yoğurdu, biberleri ve tuzu iyice karıştırıp servis tabağına alın.
Afiyet olsun.

Şehriyeli Pilav


Pilav yapan bütün yemekleri yapar derler. Yok öyle olmuyor işte tutmayınca tutmuyor. Herkesin pilav yapma tarzı başkadır. Her tarzın da lezzeti farklı olur. Ben genelde kavurarak yaparım. 

malzemeler
5 kişilik

3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
et, tavuk suyu yada bulyon
3 yemek kaşığı şehriye
  • Geniş bir tencerede tereyağ ve sıvıyağı eritin. Şehriyeleri ekleyip kavurun.
  • Pirinçleri birkaç defa yıkayıp süzdürün.
  • Kavrulan şehriyelerin üzerine pirinçleri de ilave edip beyaz beyaz yada tane tane olana kadar kavurun.
  • Yeteri kadar kavrulunca 3 su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin. Eğer et yada tavuk suyunuz varsa su yerine onu kullanın. Yoksa sadece bulyon kullanın.
  • Pirinçlerin üzeri göz göz olunca pişmiştir derler ama ben güvenmeyip kaşıkla kontrol ederim. Suyunu çektiğinde biraz dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun



Islak Kurabiye


Çok lezzetliydi. Ertesi gün yedikten sonra anladım ki bir gün bekleyince daha güzel alıyor. Browni tadını alıyorsunuz. Mutlaka deneyin.

malzemeler

kurabiye için:
2 yumurta
3 fincan şeker
1 paket erimiş margarin
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

şerbeti için:
3 fincan şeker
3 fincan su

  • Yumurta, şeker ve erimiş margarini karıştırın.
  • Kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyin.
  • Kurabiye hamuru kıvamına geldiğinde elinizde yuvarlayıp tepsiye dizin.
  • 180 derece fırında 30 dk kadar kontrol ederek pişirin.
  • Şerbeti için şeker ve suyu bir kaba alıp şeker eriyene kadar karıştırın. Bu işlemi suyu biraz ısıtarak da yapabilirsiniz.
  • Kurabiyeler piştiğinde her kurabiyeyi tek tek şerbete batırın. Şerbet sıcak olmamalı.
  • Islattığınız kurabiyeleri servise kadar ağzı kapalı bir kapta beklerin. 


Afiyet olsun.

Etimek Tatlısı


Ailecek hepimizin bayıla bayıla yediği çok lezzetli bir tatlıdır. Mutlaka tarifi her evde vardır yada internette her sitede var ama lezzetleri asla benzemiyor.

malzemeler

1 paket etimek

şerbeti için:
1 bardak şeker
1 bardak su

muhallebisi için:
1 litre süt
2 fincan un
1 bardak şeker

üzeri için:
1 paket krem şanti
1 bardak süt

  • Şerbeti için uygun bir tencerede 1 bardak şekeri kavurun. Şeker karamel rengini alana kadar sürekli karıştırın. Rengi koyu olmamalı acılaşabilir. 
  • Karamel rengini aldığında 1 bardak suyu üzerine ilave edin. Suyu döktüğünüzde şeker katılaşır su kaynayınca eriyip çözülür. Kaynayana kadar bekleyin.
  • Uygun bir tepsiye etimekleri dizin. 
  • Şerbet kaynadığında etimeklerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Muhallebisi için süt un ve şekeri bir tencerede sürekli karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başladığında ocaktan alıp etimeklerin üzerine dökün.
  • Muhallebi soğuduğunda sütle çırpılmış kremşantiyi üzerine sürün.
  • En az 4 saat dolapta bekletip servis yaparsanız daha güzel olur.
Afiyet olsun.

Arpa Şehriye Çorbası


Bilmeyen birileri mutlaka vardır onlar için veriyorum tarifi.

malzemeler
4 kişilik

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı salça
1 kase şehriye
su
tuz


  • Uygun bir tencerede tereyağını eritin.
  • 2 yemek kaşığı salçayı 3 dk kadar tereyağında kavurun. Eğer domates varsa 1 yemek kaşığı salça ve 1 adet rendelenmiş domates kullanın.
  • Kavrulan salçanın üzerine su, tavuk suyu yada et suyunu ilave edin. 
  • Su kaynadığında şehriyeleri ve tuzunu katın.
  • Şehriyeler şişip yumuşadığında çorbanız hazır.
Afiyet olsun.


10 Mart 2013 Pazar

Kuru börülce salatası


Kuru börülceyi sadece limon, tuz ve zeytinyağı ile tüketebilirsiniz ya da içine istediğiniz salata malzemelerinden de ilave edebilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış. 
Ben maydanozlu tercih ediyorum ama her türlüsünü de yerim.

malzemeler

2 su bardağı kuru börülce
yarım demet maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
tuz

  • Kuru börülceleri düdüklü tencerede 20 dk, normal tencerede 40 dk yada yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlanmış börülceleri süzün.
  • Zeytinyağı, tuz ve limonu ilave edin.
  • Kıyılmış maydanozları da ilave edip karıştırın.

Afiyet olsun.