6 Mart 2013 Çarşamba

Arnavut ciğeri



Yanında patates kızartması güzel olur. Eğer evde kalmamışsa yada kızartmaya üşenirseniz sadece maydanozlu soğan salatası da tek başına yeter tabiki. 
Ciğeri doğramadan önce mutlaka zarını soyun.
Kızgın ve bol yağda kızartın.
Ciğerleri kızartırken pembeleştiğinde yani yaklaşık 1,5 dk sonra hemen almak gerekiyor. Fazla kızartırsanız ciğerler sertleşir. 

malzemeler

500 gr dana ciğeri
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
sıvıyağ

  • Yıkayıp zarını soyduğunuz ciğerleri kuşbaşı doğrayın.
  • Un, tuz, biber ve karbonatı geniş bir kasede karıştırın.
  • Kızartacağınız kadar ciğeri unlu karışıma bulayıp fazla ununu alarak kızgın yağa atın.
  • Pembeleştiğinde ciğerleri servis tabağına alın.
Afiyet olsun.

Ağlayan kek


Adının ağlayan kek olduğuna bakmayın o halinden gayet memnun bence. Kendisi hem kakolu kek hem de üzerinde kremşanti ve hazır çikolata sosu var. Ağlasa bile mutluluk gözyaşlarıdır onlar :)

Çikolata soslu, doyurucu ve kolay bir tatlı arıyorsanız tam isabet. Üzeri için isterseniz ev yapımı sos kullanabilirsiniz. Orjinal tarifinde sosu ev yapımı yapmışlar zaten ben acelem olduğu için kolayına kaçtım. 

İtinayla kestiğim, özene bezene çetiğim kekin fotoğrafını yanlışlıkla silmişim. Sildiğimi farkettiğimde sadece bu dilim kalmıştı geriye. Bunada şükür dedim artık ne yapalım.

malzemeler

kek için:
3 yumurta
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3 çay bardağı un

Keki ıslatmak için:
1 su bardağı süt

Üzeri için:
Krem şanti ve hazır çikolata sosu

  •  Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  • Un hariç bütün malzemeleri karışımın üzerine ilave edin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyip bütün malzemeri iyie çırpın.
  • 180 derece ısınmış fırında pişirin.
  • Kek fırından çıktından sonra 5 dk bekletin üzerine 1 su bardağı soğuk süt dökün.
  • Kek pişerken hazır çikolata sosunu ve kremşantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğutun.
  • Kek tamamen soğuduğunda kekin üzerine kremşantiyi sürün. Kremşantinin üzerine de çikolata sosunu döküp, hertarafına yayın. Soğuması için buzdolabına kaldırın.  
  Afiyet olsun.

Patates pastası


Patatesle hiç bu kadar teferruatlı uğraşmamıştım. Ablamın önerisiyle yaptık ama iyiki yapmışız gerçekten çok hafif ve çok güzel oldu. Eğer kalıba yerleştirirken sıkıca yerleştiriseniz servis ederken de bütün çıkıyor ve çok hoş görünüyor. Bütün kalıplarınıza uyar hepsinde daha farklı görünür hatta kalıbınız yoksa düz tepside bile güzel olur.
Sanırım bundan sonra da sık sık yapılacak.

malzemeler

5 orta boy haşlanmış patates
1 kase rendelenmiş havuç
1 kase küçük küçük doğranmış mor lahana
1 kase doğranmış maydanoz ve taze soğan karışımı
1 kase sarımsaklı yoğurt
nane 
kırmızı pul biber


  • Haşlanmış patatesleri üç ayrı kaba bölün.
  • İlk kaseye havuç rendesini karıştırın.
  • İkinci kaseye küçük küçük doğranmış mor lahanaları karıştırın.
  • Üçüncü kaseye maydanoz ve taze soğanı karıştırın.
  • Uygun bir kalıbın içini streç folyo ile kaplayın.
  • Karışımları istediğiniz sırayla kat kat kalıba yerleştirin.
  • Eğer aceleniz yoksa servise kadar buzdolabında bekletin.
  • Kalıbı uygun bir tabağa ters kapatarak çıkartın folyosunu dikkatlice alın.
  • Üzerine yoğurt döküp nane ve biberle süsleyin.

Afiyet olsun.

3 Mart 2013 Pazar

Peynirli gül böreği

kolay peynirli gül böreği

Gül böreğinin yumuşak ve porsiyonluk olmasını severim en çok. Bir de görüntüsünü, dün tepsiye dizerken yufkalar kırmızı olsaydı ne güzel olurdu diye aklımdan geçiriyordum. 

İç harç olarak yine yoğurt yağ karışımını kullandım. Bu karışımı yaparken yoğurdu fazla koymamak gerekiyor hatta biraz sulandırırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Kalan karışımıda böreklerin üzerine sürüyoruz ki yumurtanın sarısını ayıralımda sürelim diye uğraşmıyoruz.Yalnız sürmeden önce kalan karışımın içine bir kaşık daha yoğurt ekleyin.

Ben sadece beyaz peynirli yaptım istenildiğinde peynirin içine maydanoz da eklenebilir.

malzemeler

3 adet yufka
beyaz peynir
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kaşık yoğurt

  • Sıvıyağ ve yoğurdu bir kasede karıştırıp hazırlayın.
  • Yufkaları üçgen şeklinde dörde bölüp hazırlayın.
  • Peyniri çatalla yada elinizle ufalayıp hazırlayın.
  • Üçgen şeklindeki yufkanın her yerine önce yağlı yoğurt karışımından sürün.
  • Yufkanın geniş kısmına peynirden bir kaşık kadar serpip uca doğru dolayın. Rulo halindeyken kenardan kıvırmaya başlayıp gül şeklini verin. 
  • Tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine kalan karışımın içine biraz daha yoğurt ekleyip sürün.
  • 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Çıkınca tepsinin üzerini bir bezle örtüp 10 dk dinlendirin.
Afiyet olsun.

1 Mart 2013 Cuma

Balkonumdaki yenilebilir otlar


Geçen yıl başladım balkonda bir şeyler yetiştirmeye. Pazarda satılan ağaç gibi maydanozları görünce karar verdim. Bir saksı yetmiyor tabi ki yine de pazardan almak zorun kaldım çoğu kez ama olsun. 

Bu yıl o kadar da hevesli değildim aslında çünkü geçen yaz bütün saksıları sulamaktan çok sıkıldım. Bir günde sıcaktan toprakları kuruduğu için her gün sulamak gerekiyordu. 
Ama yine dayanamadım iki ay önce roka ve dereotu ektim. Maydanoz, nane ve biberiye geçen yıldan.

Tarhana Çorbası

tarhana çorbası

Soğuk ve yağmurlu havalarda çorba deyince aklıma tarhana çorbası gelir ama eski haliyle. Eskiden tarhana çorbası pek sade yapılmazdı bizim evde, tam köy usulü yapılırdı. Yani içinde kuru börülce ve kuru biber de olurdu. Ben sade halini daha çok sevdim her zaman. 
Şimdi pek sık yapmıyorum, yaptığımda da neden daha sık yapmıyorum diyorum kendi kendime. 

malzemeler

500 ml soğuk su
4 yemek kaşığı tarhana
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı nane
tuz
  • Tarhananın üzerine soğuk suyu ilave edip ocağa alın.
  • Kaynayana kadar sürekli karıştırın.
  • Sarımsağı ezip içine ekleyin.
  • Ayrı bir tavada nane ve teryağını eritip çok yakmadan çorbaya ilave edin.
  • Tuzunu da ekleyip 10 dk daha pişirin.
  • Pişince hemen servis yapın.
Afiyet olsun.

Havuçlu pilav


Son zamanlarda çok sık yapıyorum havuçlu pilavı çünkü çok lezzetli oluyor.

malzemeler
4 kişilik

2 bardak pirinç
3 bardak su
1 havuç
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
tavuk suyu yada bulyon
  • Havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
  • Tencerenizde yağı erittikten sonra rendelenmiş havucu kavurun. 
  • Bu arada pirinçleri iyice yıkayıp nişastasından arındırın.
  • Pirinçleri havucun üzerine ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Kavrulan pirinçlerin üzerine sıcak suyu döküp tuz ve tavuk suyunu da ekleyin.
  • Pirinçler suyunu çektiğinde pilavınız servise hazır.
Afiyet olsun.