28 Şubat 2013 Perşembe


Dışarıya kapanmak esasen içeri açılmaktır. Huzur mu istiyorsun? Az eşya, az insan...

Franz Kafka

Zeytinyağlı kurabiye

üzümlü anne kurabiyesi

Sıcak sıcak yemek gibisi yoktur fırından yeni çıkmış mis gibi kokan kurabiyeleri. Tabi yanında çay da olmalı. İşte en güzel kahvaltı budur..
evet ben yaptım..

malzemeler

2 yumurta
1 bardak zeytinyağı
1 bardak yoğurt
1 bardak şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 pk kabartma tozu
aldığı kadar un
kuru üzüm
portakal kabuğu rendesi


  • Yumurtalardan birinin sarısını daha sonra üzerine sürmek için ayırın. 
  • Un hariç bütün malzemeleri karıştırın. 
  • Kuru üzümü ve portakal kabuğu rendesini istediğiniz miktarda ekleyin. 
  • Unu yavaş yavaş ilave edin.
  • Hamur kulak memesi yumuşaklığına geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve tepsiye dizin. 
  • Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun

24 Şubat 2013 Pazar

Kabak tatlısı

balkabağı

Bayılırım bol cevizli kabak tatlısına. Daha önce hiç yapmamıştım ilk defa yaptım, sandığım gibi zor değilmiş. 
Çok eskiden çikolatadan başka tatlı kabul etmezdim sanırım ki kabaktan tatlımı olurmuş der tadına bile bakmazdım. Sonra bir gün üzerindeki bol cevizin hatırına tadına baktım bakış o bakış. Ogün bugündür nerede görsem canım çeker, çevremde kim yapsa çağırır koşa koşa giderim yemeye. Ama artık bundan sonra kendim yapıp kendim yiyebilirim..
evet ben yaptım..

malzemeler


2 kg balkabağı

3 su bardağı şeker

  • Kabakları soyup istediğiniz kalınlıkta dilimleyin. 
  • Uygun bir tencerenin içine yerleştirip üzerine şekeri serpip kapağını kapatın. 
  • Bu şekilde sabaha kadar bekletin. Yani ortalama 12 saat sonra kabaklar sulanmış olacak. 
  • Bu şekilde tencereyi orta ateşe koyup, kabaklar yumuşayana ve suyunu biraz çekene kadar pişirin.
  • Pişince servis tabağına alıp üzerine bol ceviz serpin.

Afiyet olsun.


Ispanaklı börek

kolay börek


En sevdiğim börek ıspanaklı börek. Ispanakları yıkamak ve doğramak ne kadar zahmetli olsa da sonuç bütün zahmete değer.
Ben ıspanaklı böreğin içine pırasa ve bulursam ısırgan otu da ilave ediyorum çok lezzetli oluyor.

malzemeler

5 adet yufka
yarım kilo Ispanak
1 adet pırasa
yarım bağ ısırgan otu
tuz
zeytin yağı
yoğurt


  • Ispanakları, pırasayı ve ısırgan otunu doğrayıp üzerine tuz serpip iyice karıştırın. 
  • Bir kasede 2 yemek kaşığı yoğurt, yarım çay bardağı su ve 1 çay bardağı kadar zeytinyağını iyice karıştırın. 
  • Fırın tepsinizi yağladıktan sonra ilk yufkayı tepsiye serin, üzerine yoğurtlu karışımdan sürün ve ıspanakları ilave edin. 
  • Her katta bu sıralamayı takip edin. 
  • Son yufkayı da koyduktan sonra üzerine 1 kaşık yoğurt ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp sürün ya da bunu kalan karışımla da yapabilirsiniz. 
  • Çörek otu yada susamla süsleyip 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.  
Afiyet olsun.


21 Şubat 2013 Perşembe

Mantar soslu makarna

mantar soslu kolay makarna


Sanırım makarnaları fazla haşlamışım. Aniden acıkıp aman ne yesek diye düşünürken birden ortaya çıkıverdi. Peynirli makarna diye çıkılan yola mantar sosuyla devam edildi. Bir dahaki sefere penir ve mantar soslu makarna denemeye karar verildi.

malzemeler

makarna
200 gr kadar mantar
1 adet küçük soğan
1 adet sarımsak
birkaç dal maydanoz
tuz
karabiber


  • İstediğiniz türde makarnayı haşlayın. 
  • Ayrı bir tavada az sıvı yağda soğanları kavurun üzerine doğranmış mantarları ilave edin. 
  • Maydanoz ve sarımsağı doğrayıp mantarlara ilave edin. 
  • Tuz ve karabiberi de ekleyip pişmesini bekleyin. 
  • Pişerken içine azar azar su ilavesi yapın. Mantarlar piştiğinde sos hazır. 
  • Haşlanıp süzülen makarnaları bir yemek kaşığı tereyağı ile karıştırıp servis tabağına alın, üzerine mantar sosunu dökün, mantar soslu makarnanız servise hazır.

Afiyet olsun

Mor lahana salatası

salata

En sevdiğimiz salatadır, içine yeşillik koymadan sade olarak sadece tuz limon ve yağla bile çok güzel oluyor. Yapması da en basit salata oluyor bu durumda. 

malzemeler

yarım küçük mor lahana
çeyrek demet maydonaz
2 adet taze soğan
zeytinyağı
tuz
limon

Bütün malzemeleri doğrayıp tuz, yağ ve zeytinyağını da ilave ettikten sonra servise hazır. Üzerini havuç rendesiyle süsleyebilirsiniz.


Afiyet olsun.

Barbunya yemeği

sebze yemekleri


Derin dondurucuda o kadar çok barbunya vardı ki, yazın elime gelen barbunyayı dondurucuya atmışım. Neyse ki biraz azaldı. Bu kış bol bol barbunya yedik. 
Sebze yemeği yapmayı bilmeyen yoktur tabii ki ama ben bilmeyen acemi aşçılar için tarifini yazıyorum.
Eğer barbunyayı çiğ olarak dondurucuya attıysanız çıkardıktan sonra 15 dk kadar suda haşlayın ki siyah suyu çıksın. Daha lezzetli ve daha berrak oluyor. Bu işlemi dondurucuya koymadan önce de yapabilirsiniz.

malzemeler

yarım kilo barbunya
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet sarımsak
yarım yemek kaşığı salça
yarım yemek kaşığı kırmızı biber
tuz
5 yemek kaşığı zeytinyağı

Zeytinyağında doğranmış soğanı ve havucu kavurduktan sonra üzerine haşlanmış barbunyaları dökün. Şalça, biber, doğranmış sarımsak ve tuzunuda ilave edin. Üzerini geçecek kadar su ilave edip ağzını kapatıp pişmeye bırakın. Barbunyalar yumuşadığında yemeğiniz pişmiştir.

Afiyet olsun.