21 Şubat 2013 Perşembe
Barbunya yemeği
Derin dondurucuda o kadar çok barbunya vardı ki, yazın elime gelen barbunyayı dondurucuya atmışım. Neyse ki biraz azaldı. Bu kış bol bol barbunya yedik.
Sebze yemeği yapmayı bilmeyen yoktur tabii ki ama ben bilmeyen acemi aşçılar için tarifini yazıyorum.
Eğer barbunyayı çiğ olarak dondurucuya attıysanız çıkardıktan sonra 15 dk kadar suda haşlayın ki siyah suyu çıksın. Daha lezzetli ve daha berrak oluyor. Bu işlemi dondurucuya koymadan önce de yapabilirsiniz.
malzemeler
yarım kilo barbunya
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet sarımsak
yarım yemek kaşığı salça
yarım yemek kaşığı kırmızı biber
tuz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağında doğranmış soğanı ve havucu kavurduktan sonra üzerine haşlanmış barbunyaları dökün. Şalça, biber, doğranmış sarımsak ve tuzunuda ilave edin. Üzerini geçecek kadar su ilave edip ağzını kapatıp pişmeye bırakın. Barbunyalar yumuşadığında yemeğiniz pişmiştir.
Afiyet olsun.
19 Şubat 2013 Salı
Mor lahana turşusu
Kendileri yapmayı bildiğim tek turşu dur. Yapması kolay ve risksiz olduğu için sanırım. İlk yaptığımda tamamen göz kararı yaptım, biraz limon biraz sirke biraz su derken süper bir turşu çıktı ortaya. Daha sonraki denemem de ölçü kullandım. Tam olarak turşu da değil salamura da diyebiliriz aslında buna.
Sonuç olarak Tek başına ya da salataların üzerinde süper oluyor. Yaptığınız kavanozun içindeki lahanalar bitince kalan suyunu salata sosu olarak kullanın muhteşem oluyor.
malzemeler
1 küçük mor lahana
yarım limon suyu
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1,5 su bardağı üzüm sirkesi
aldığı kadar su
Lahanayı ince ince doğrayın. Üzerine bir çay kaşığı tuz serpin yumuşayana kadar elinizde sıkıp bırakın. Lahanalar yumuşayınca uygun bir kavanoza üzerinden bastırarak sıkıca doldurun. Diğer malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp kavanoza ilave edin, eksik olursa üzerini sirkeyle tamamlayın, fazla olursa öyle kalsın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, 10 gün kadar güneş görmeden bekletin. 10 gün sonra yemeye hazır.
Afiyet olsun
Isırgan otlu mücver
Isırgan otu çok faydalı ve çok lezzetli bir ot. Ama dokunması cesaret istiyor. Ben yıkarken ve doğrarken ameliyat eldiveni kullanıyorum. Yıkarken ıslanınca ısırma özelliğini yitiriyormuş ama ben yinede cesaret edemiyorum çıplak elle dokunmaya.
Annemin köyden getirdiği bolca ısırganların bir kısmıyla mücver yapalım dedik. Mücver yapmayı pek sevmesem de tadını çok severim.
Yapmayı sevmem çünkü her yaptığımda tavadaki bütün yağı çekti haliyle mücver çok ağır bir hale geldi. Mücverin yağ çekmemesi için püf nokta ise en büyük ocakta yüksek ateşte pişirmek gerekiyormuş.
malzemeler
1 bağ ısırgan otu
yarım dal pırasa
1 yumurta
2 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
kırmızı biber
karabiber
tuz
1 bardak su
aldığı kadar un
Un hariç bütün malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin. Hamur sert olmamalı. Yüksek ateşte sıvı yağı kızdırın. Hamurdan bir kaşık alıp yağa bırakıp üzerinde hafifçe bastırıp düzleştirin. Her iki tarafı da pişince havlu peçete koyduğunu servis tabağına alın.
Afiyet olsun
Yoğurtlu közlenmiş patlıcan
Bu mevsimde patlıcanın tadımı olur diyebilirsiniz. Ben yazın küçük miktarlarda poşetleyip dondurucuya kaldırdığım közlenmiş patlıcanları kullanacağım. Yazın yediğimiz patlıcanların tadından farklı değil bence aynı lezzetteler. Közlenmiş patlıcanı çok sevdiğimden de böyle düşünüyor olabilirim tabi.
Ben genelde ekşili salatasını severim ama yoğurtlusu da ikinci tercihimdir.
malzemeler
3 adet közlenmiş patlıcan
yoğurt
1 diş sarımsak
tereyağ
kırmızı biber
Közlenmiş patlıcanları doğrayıp servis tabağına alın. Sarımsağı tuzla ezip yoğurtla karıştırıp patlıcanların üzerine ilave edin. Tavada bir yemek kaşığı tereyağını bir çay kaşığı kırmızı biberle eritin iyice kızarınca yoğurdun üzerine gezdirin. Yuğurtlu patlıcan servise hazır.
Afiyet olsun
Kıymalı Patates
Bence çok lezzetli bir yemek. Kızarmış patatesle kıyma birbirine çok yakışıyor. Eğer evinizde biraz kıymanız kaldıysa bile bu yemeği yapabilirsiniz, kıymanın miktarı sizin damak zevkinize yada evdeki kıyma durumuna göre değişiyor. Ben daha önceden dondurucuya kaldırdığım kavrulmuş kıymayı değerlendirdim.
malzemeler
3 orta boy patates
1 adet soğan
150 gr kıyma
tuz
karabiber
kırmızı biber
salça
Patatesleri küp küp doğrayıp kızartın. Ayrı bir tavada soğanı kavurun pembeleşince içine kıymayı da ilave edin. Üzerine tuz, karabiber, kırmızı biber, yarım yemek kaşığı salça ve yarım bardak su ilave edin. Pişen kıyma harcını patateslerin üzerine dökün. Kıymalı patatesiniz servise hazır. Üzerine kıyılmış maydanozla servis yapın.
Afiyet olsun.
12 Şubat 2013 Salı
Pirinç unlu Kurabiye
Kileri kurcalarken son kullanma tarihi yaklaşan pirinç ununu hemen değerlendirmeliyim diye düşündüm zira israftan hiç hoşlanmıyorum. Pirinç unuyla ne yapılır diye düşünürken bir kurabiye tarifi buldum tabi tarif benim tarafımdan biraz değişikliğe uğradı.
Sonuç olarak un kurabiyesi gibi ama çıtır çıtır çok güzel bir kurabiye çıktı ortaya. Çay ve kahvenin yanında kaç tane yediğinizi saymayın bence.
Üzeri için ufalanmış fındık tercih ettim ve çok yakıştı. Siz de evde ne varsa yada sade olarak uygulayabilirsiniz.
malzemeler
1 yumurta
100 gr margarin
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı pudra şekeri
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
2,5 su bardağı un (yaklaşık)
Un hariç bütün malzemeleri birleştirip iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin ölçü az yada çok gelebilir. Hamurda ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayıp bisküvi gibi yassılaştırıp tepsiye dizin. Üzerine istediğiniz malzemeyi serpip 175 derece ısınmış fırında 30 dk pişirin. Kurabiyelerin üzeri pembeleştiğinde pişmiş demektir.
Afiyet olsun.
11 Şubat 2013 Pazartesi
Peynirli Maydanozlu Krep
Bence yemesi güzel yapması zahmetli.
Neden mi? çünkü krep ve pankek yaparken başında beklemekten çok sıkılıyorum. Aman kızardı mı kızarmadı mı, bir o tarafı bir bu tarafı derken bitmek bilmiyor bir türlü.
Çoğu zaman krebi sade tercih ederim daha sonradan içine istediğiniz tatlıyı yada tuzluyu ilave edip yiyebilirsiniz.
Ama peynirli krebin tadı da bir başka olur. Dışta kalan peynirler kızarır süper bir tat ve görüntü oluşturur. İçine koyduğunuz peynirin cinsi de önemli tabi ama bence bütün peynirler uyuyor. Dolapta ne varsa onu kullanın.
Herşeyi göz kararı yaparım aslında ama artık blog için ölçmeye başladım herşeyi. Siz yinede ölçülere bakmadan istediğinizden istediğiniz kadar koyun bence.
malzemeler
2 yumurta
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
yarım çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı tuz (peyniriniz tuzlu ise gerek yok)
1 su bardağı doğranmış peynir
yarım su bardağı maydanoz
bütün malzemeleri karıştırıp pürüzsüz bir hamur olana kadar iyice çırpın. Eğer vaktiniz varsa hamuru biraz buzdolabında bekletin. Isıtılmış teflon tavaya bir çay kaşığı tereyağı koyup eridiğinde tavanın her tarafının yağlandığından emin olun. Krep hamurundan bir kepçe alıp tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın. altı pembeleştiğinde kenarlarından bakabilirsiniz. İstediğiniz kıvamda kızardığında spatula ile ters çevirip diğer tarafı pişirin.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)