2 Nisan 2013 Salı

Mercimek Çorbası


En lezzetli en kolay çorba olduğuna inanıyorum. Eskiden bu kadar kolay olduğunu bilmezdim doğrusu.
Kimileri mercimek çorbasını renksiz tercih eder ama ben salçalı seviyorum. Eğer renksiz yapmak isterseniz salça kullanmayıp, çorbanın üzerine biberli tereyağ gezdirebilirsiniz.


malzemeler

1 su bardağı mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
5 su bardağı su

  • Soğan ve patatesi küçük parçalar halinde doğrayıp tencereye alın.
  • Üzerine mercimek ve suyu ilave edin.
  • Ocağa koyup malzemeler yumuşayana kadar pişirin. 
  • Eğer düdüklü tencerede yapmak isterseniz ki daha kısa sürede oluyor, kaynadıktan sonra 15 dk sonra altını kapatın.
  • Malzemeler yumuşayınca hepsini blendırla püre haline getirin.
  • Ayrı bir tencerede tereyağı eritin. Salçayı ilave edip kavurun. Mercimeği de ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Tuzunu ve seviyorsanız nane ekleyin. 15 dk sonra çorbanız hazır.
Afiyet olsun.

29 Mart 2013 Cuma

Damla Çikolatalı Kek


Damla çikolatalı da olur. Çikolatanın her türlüsü olur.
Klasik kek hamurunun içine ne koyarsanız olur. Üzüm koyarsanız üzümlü kek olur, ceviz koyarsanız cevizli kek. Çeşitli kek yapmak bu kadar basit.

malzemeler

2 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak süt
1 bardak yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 bardak un
1 bardak damla çikolata

  • Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  • Süt ve yağı ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyin az yada çok gelebilir. 
  • Kabartma tozunu, vanilyayı ve damla çikolataları ekleyin.
  • Yağladığınız kalıbınıza döküp 180 derece ısınmış fırında pişirin.
damla çikolatalı kek
Afiyet olsun..




19 Mart 2013 Salı

Haşhaşlı Kek



karınca keki

İtiraf ediyorum. Kekin yarısı kalıpta kaldı :) Tabi bunun sebebi benim kek kalıbımın biraz eskimiş olması. Daha önce her zaman yaptığım kek de çıkmamıştı çünkü.
Ama ben söylemesem fotoğraflardan anlaşılmıyor neyse dürüstlük bende kalsın.

Bu kekin içindeki haşhaş taneleri yerken ağzınızda çıtır çıtır dağılıyor. Görüntüsünden dolayı keke karınca keki de deniliyor. 

malzemeler

2 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1/3 su bardağı haşhaş
1 limon rendesi

karınca kekikarınca keki



  • Yumurta ve şekeri çırpın. Sıvı yağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Haşhaş, limon rendesi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek iyice karıştırın.
  • İstediğiniz kek kalıbını yağlayıp karışımı dökün.
  • 180 derece ısınmış fırında pişirin.

  • Afiyet olsun.

    Örgü Milföy Börekleri


    Göründüğü kadar zor yada uğraştırıcı değil. Sıradan milföy böreklerinden sıkıldıysanız deneyin.

    İç malzeme olarak istediğiniz herşeyi kullanabilrsiniz.

    malzemeler

    1 paket milföy
    peynir, maydanoz



    Fotoğraf yeterince anlaşılır ama ben yinede ayrıntılarını yazıyorum.
    • Her milföy karesinin iki tarafına 7 adet çizik atın.
    • En üsttekileri ve en alttakilerinin uçlarını ortada birleştirin.
    • Ortada oluşan havuza iç malzemenizden koyun.
    • Sağdan ve soldan her parçayı tek tek ortada birleştirip tepsiye alın.
    • Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam ekin.
    • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
    • Fırından çıkan milföylerin bazılarının örgüleri açılabilir, sıcakken elinizle birleştirin.
    • Börekleri sıcakken ağzı kapalı bir kaba alırsanız yerken çok fazla dökülmezler.

    Afiyet olsun.


    18 Mart 2013 Pazartesi

    Yoğurt Çorbası

    yumurtasız yayla çorbası

    En sevdiğim çorbalardan biridir. Yapması da çok kolay çünkü terbiye ile uğraşmadan bütün malzemeleri karıştırıp ocağa koyup kaynamasını bekliyorsunuz. Diğer sevdiğim tarafı ise içinde yumurta olmaması. Çünkü içerken yumurta kokusunu mutlaka alıyorsunuz.
    Eğer siz de yoğurt çorbasında yumurta kokusunu sevmiyorsanız ve terbiye ile uğraşmak istemiyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin. 

    malzemeler
    4 kişilik

    1 su bardağı yoğurt
    5 su bardağı su
    1 kaşık tepeleme un
    yarım su bardağı pirinç
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 tatlı kaşığı nane
    1 çay kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı tuz

    • Tencerede ateşe koymadan yoğurt  ve unu karıştırın.
    • Önce 1 bardak suyla sonra kalanıyla karışımı yavaş yavaş karıştırarak sulandırın ve ateşe koyun.
    • Orta ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırın.
    • Kaynayınca içine pirinç ilave edin ve ocağın altını kısın. 
    • Pirinçler yumuşayınca tuzunu ekleyin.
    • Küçük bir tavada sıvıyağ ve tereyağını eritip, nane ile pul biberi kokusu çıkana kadar kavurun.
    • Yağ karışımını çorbanın üzerine dökün, 2 dk sonra altını kapatın.
    • Bu karışımı isterseniz servis yaparken kasedeki çorbanın üzerine de gezdirebilirsiniz.
    Afiyet olsun.

    17 Mart 2013 Pazar

    Kedirgen ve Sarmaşık Kavurması


    Sadece ege bölgesinde yetişen otlardır. Bahar aylarında iki ay boyunca bulunabilir. Dağlarda çalılıkların arasında yetişir ve toplaması çok zahmetlidir. Yılın bu mevsiminde pazarlarda bolca görülebilir. 
    Genelde iki otun da kavurması yapılır. İçine yumurta kırılır ve çok lezzetlidir. Sarmaşıkta biraz acılık var tek başına pek sevmem ama kedirgenle birleşince güzel olur. 
    Ama bence kedirgen tek başına çok daha lezzetlidir.


    Kedirgen teldirgen olarak da bilinir ama ben yabancı bir kanalda yabani kuşkonmaz denildiğini gördüm. Onlar haşlayıp etin yanında garnitür olarak servis ettiler.

    Bu otları doğramadan önce temizlemek gerekiyor. Kedirgenin sap kısımlarının sert yerleri atılır. Elinizle kıramıyorsanız serttir.
    Sarmaşığın yaprakları sıyrılır. Yapraklı olunca daha acı oluyormuş.

    Temizlenmiş hallerinin resmi aşağıda.


    • Temizlenen kedirgen ve sarmaşığı yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp tavaya alın.
    • 2 dal pırasayı da küçük küçük doğrayıp üzerine atın.
    • Tuz ve 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber ilave edip karıştırmadan kapağını kapatın.
    • Pişirirken çok karıştırmamak gerekiyormuş acılaşabilirmiş. Kısık ateşte 20 dk kadar pişin. 
    • İçine yumurta kırıp yumurtalar pişince servis edin.


    Afiye olsun.