5 Haziran 2013 Çarşamba

Köz biber turşusu

közlenmiş biber turşusu

En çok dolmanın yanına ya da bulgur pilavının yanına yakışır. Köz patlıcanla birlikte daha güzel olur. ama sadece biber de çok lezzetli oluyor. Turşuda sarımsağı bol seviyorsanız sarımsak miktarını artırabilirsiniz

Malzemeler

yarım kilo karışık renk biber
4 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Közlenmiş biberleri iri iri doğrayın.
Sarımsak, zeytinyağı ve tuzu blenderda karıştırın. Beyazımsı renk alınca içine suyu ilave edip karıştırmaya devam edin. 
En son biberlerle birleştirip servis yapın

Afiyet olsun.

Ev Yapımı Yoğurt

ev yoğurdu

Evet bunu da ben yaptım :) İş başa düşünce herşey yapılıyormuş gerçekten. Ama evde yapılan taze yoğurda alıştınızmı hazır yoğurtları yiyemiyorsunuz. 

Aldığınız süt çok önemli. Her sütün yoğurdu güzel olmuyor yada tutmuyor.  
Ben 2 kilo sütten yapıyorum genelde. Yoğurt çok sulanmadan tüketiyoruz. Tek bir tencere yerine birden fazla kaplara mayalayabilirsiniz. 

Öncelikle 2 kilo sütü pişirin. Piştikten sonra ılımaya bırakın. İçine parmağınızı sokun parmağınız yanmıyorsa uygundur. Ama bu uygunluk mevsime göre değişiyor. Yazın biraz daha ılıtmak gerekiyor, kışın biraz eliniz yakması gerekiyor.

Uygun ılıklığa kavuşan sütü mayalayabiliriz. 
Mayalık yoğurdu genelde daha önce yapılan yoğurttan ayrılır yada komşudan alınır. Ben ilk yoğurdu evdeki süzme yoğurdu sulandırıp yapmıştım. Hazır taze yoğurttan da yapabilirsiniz.
2 kilo süte 2 yemek kaşığı mayalık yoğurt kullanıyorum. Ilıyan süte 2 kaşık yoğurt ilave edip karıştırın. Tencerenin ya da kabın ağzını kapatın. Tencerenin üzerini kalın bir örtüyle sıkıca kapatıp en az 5 saat mayalanmaya bırakın.
Beş saat sonra tencereyi buzdolabına kaldırın. Eğer hemen kullanmaya ihtiyacınız yok ise 2 gün buz dolabında dursun çünkü dahada sertleşiyor ve daha güzel oluyor.

Afiyet olsun.




30 Mayıs 2013 Perşembe

Etimekli Tavuk Salatası

yoğurtlu tavuk salatası

Biraz zahmetli mi desem, uğraştırıcı mı desem bilemedim. ama lezzetli ve farklı. Görenler çerkez tavuğu sanabilir ama değil. 

Malzemeler

2 parça tavuk göğsü
2 paket etimek
1 kilo süzme yoğurt
2 orta boy havuç
2 küçük boy kabak
4 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
1 bardak doğranmış ceviz

  • Süzme yoğurdu yarım bardak su, mayonez ve sarımsakla çırpın. 
  • Çırptıktan sonra bir kase ayırın 1 su bardağı su ilave edip karıştırın.
  • Diğer taraftan kabakları ve havuçları rendeleyip tavada sebzeler ölene kadar kavurun.
  • Tavukları haşlayıp elinizle küçük parçalara ayırın.
  • Tavukları, sebze karışımını, cevizi , kalan yoğurdu biraz tuz ekleyerek karıştırın.
  • Uygun bir tepsiye etimekleri dizin. 
  • Üzerine sulandırdığınız yoğurttan gezdirin.
  • Tavuklu sebzeli karışımın yarısını etimeklerin üzerine yayın.
  • Tekrar ikinci sıra etimek dizin. 
  • Sulandırılmış yoğurttan gezdirin.
  • Kalan sebzeli karışımı etimeklerin üzerine yayın.
  • En üste mısır ve doğranmış turşuyla süsleyin.
Afiyet olsun.








Patates Salatası


mor lahana salatası

Patates salatasına bir de mor lahana turşusu koymayı deneyin. Lezzetli ve farklı oluyor. 

Malzemeler

5 adet haşlanmış patates
4 adet taze soğan
yarım bağ maydanoz
3 yemek kaşığı kadar doğranmış mor lahana turşusu
tuz
limon
zeytinyağı

Bütün malzemeleri doğrayıp karıştırın. 

Afiyet olsun.


25 Mayıs 2013 Cumartesi

Bardakta Muhallebili Çilekli Tatlı

muhallebili kup


Malzemeler

Muhallebisi
1,5 kg süt
1 bardaktan 1 parmak eksik un
2 yemek kaşığı nişasta
1,5 bardak şeker
Krem şanti

Üzeri için
500 gr çilek
1 bardak şeker

1 pk yulaflı bisküvi
1 pk kakaolu bisküvi

  • Süt, un, nişasta ve şekeri Uygun bir tencerede karıştırarak pişirin.
  • Pişen muhallebiyi ara ara mikserle çırparak soğutun.
  • Soğuyan muhallebiye 1 paket kremşanti ekleyip iyice sakızlaşana kadar çırpın.
  • Bardakların yarısına kadar doldurup buzdolabında soğutun.
  • Bisküvileri elinizle ufalayarak muhallebilerin üzerine eşit miktarda yerleştirin. 
  • Çilek ve şekeri karıştırıp ocakta marmelat kıvamında pişirin. 
  • Bisküvilerin üzerine eşit miktarda dağıtın.
Afiyet olsun.








Tatlı Tuzlu Ay Çörekleri

ay çöreği

Malzemeler

3 Yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı yemek sodası
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
Yarım paket erimiş margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 Çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

üzeri için 

1 yumurta sarısı
susam yada çörekotu

  • Malzemelerin hepsini karıştırıp yoğurun. 
  • Poğaça yapar gibi ceviz büyüklüğünde hamur alıp yassılaştırın.
  • Bir kenarından üç tane çentik atın.
  • Çentik attığınız yöne doğru yuvarlayıp rulo yapın ve ay şeklinde kıvırın.
  • Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün. Susam yada çörekotu serpip 180 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.




2 Nisan 2013 Salı

Mercimek Çorbası


En lezzetli en kolay çorba olduğuna inanıyorum. Eskiden bu kadar kolay olduğunu bilmezdim doğrusu.
Kimileri mercimek çorbasını renksiz tercih eder ama ben salçalı seviyorum. Eğer renksiz yapmak isterseniz salça kullanmayıp, çorbanın üzerine biberli tereyağ gezdirebilirsiniz.


malzemeler

1 su bardağı mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
5 su bardağı su

  • Soğan ve patatesi küçük parçalar halinde doğrayıp tencereye alın.
  • Üzerine mercimek ve suyu ilave edin.
  • Ocağa koyup malzemeler yumuşayana kadar pişirin. 
  • Eğer düdüklü tencerede yapmak isterseniz ki daha kısa sürede oluyor, kaynadıktan sonra 15 dk sonra altını kapatın.
  • Malzemeler yumuşayınca hepsini blendırla püre haline getirin.
  • Ayrı bir tencerede tereyağı eritin. Salçayı ilave edip kavurun. Mercimeği de ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Tuzunu ve seviyorsanız nane ekleyin. 15 dk sonra çorbanız hazır.
Afiyet olsun.